neděle 6. dubna 2008

K zamokřeným loukám

(6.dubna 2008)
 
Bažant obecnýPři večerní prohlídce mapy jsme narazili na zajímavou lokalitu Nové louky u Proudnického rybníka, kde by se mohl objevit nějaký ten bahňák. Druhý den odpoledne jsme tedy zamířili za Žehuň k Proudnickému rybníku. V blízkosti rybníka jsme u silnice narazili postupně na několik bažantů obecných. Zřejmě vlivem jejich zájmu o samičky ztratili hodně ze své plachosti a dali se fotit otevřeným oknem auta pouze z několika málo metrů. U silnice též poletovaly roztroušené skupinky špačků obecných. Proudnický rybník byl poset slušnou řádkou vodních ptáků. Jednoznačně převažovali racci chechtaví a lysky černé (150-200). Z ostatních kachen tu byly poláci velcí, poláci chocholačky a kachny divoké (po cca 20-30). Na dvou místech rybníka byly k vidění nádherné zrzohlávky rudozobé - 9 M a 4 F. Dalšími pak byli lžičáci pestří - pět samců a tři samičky. Celou dobu intenzivně hledali potravu tak, že hlavu měli strčenou do vody a prováděli nekonečné kroužky na hladině. Z kachnovitých jsme ještě v těsné blízkosti rákosin zahlédli čtyři čírky modré a nechybělo několik potápek roháčů. Na hladině se objevilo i devět velmi hlasitých hus velkých, ke kterým se posléze připojily čtyři husy běločelé. Dalších asi 20 hus velkých se páslo na přilehlém poli.

Nad rákosinami se často objevoval pochop rákosní (samec i samice). Těsně nad zemí pak prolétl krahujec obecný a poté se usadil na nízké větvi. Po chvíli obcházení rybníkČejka chocholatáa jsme se dostali na zamokřené louky. Už se na nich zazelenala tráva a sítiny a tu a tam se objevily skupinky kvetoucího orseje jarního a violek. V jednou z přítoků pak nádherně svítilo několik desítek plně rozkvetlých blatouchů bahenních. Najednou před námi ze vzdálenosti několika metrů vyrazil prudce nějaký bahňák. Na prohlížení mnoho času nebylo, takže zůstal neurčen. Pak už proletěla jen jedna čejka chocholatá. Víc bahňáků jsme na louce nezahlédli.

Podél hráze a v rákosinách nám dělalo společnost asi 20 strnadů rákosních, několik budníčků menších, červenka obecná, rehek domácí a konipas bílý. A na závěr párek ledňáčků říčních. Sotva jsme od rybníka odjeli, upoutala naší pozornost rozlehlejší louže uprostřed polí. Na ní plavali dvě husy velké, které při pokusu o přiblížení ihned odlétly. To čejky byly méně bojácné. Některé pochodovaly na okraji kalužiny, další s typickým křikem prolétávaly ve svatebním tanci. Při bližším ohledání jsme ještě zaregistrovali dva kulíky říční. Postupně jsme se k nim dostali až asi na necelých 15 m, takže se daly pořídit i ucházející fotografie. Pak už jsem zamířili kolem Žehuňského rybníka do Prahy. Na krátké zastávce jsme v dáli pozorovali několik morčáků velkých, pár velkých racků, roháče, volavky popelavé a opět motáka pochopa. Na víc už nebyl čas, tak jen první hezká fotka rozkvetlé prvosenky jarní a zpět domů.

 
Kulík říční

Žádné komentáře:

Okomentovat