sobota 14. února 2009

Mandarinky stále v Klecánkách

Kopřivka obecná14. února 2009
 
Krátce po poledni jsme se na chvíli zastavili, letos již poněkolikáté, u Vltavy v Klecánkách. Přivítalo nás hejnko lysek černých, které se páslo na trávě u břehu. Ostrůvek okupovaly kachny divoké a slunilo se tady několik kormoránů velkých. Objevily se i tři kopřivky obecné. Naopak ubyli poláci velcí, méně bylo i poláků chocholaček. Co jsme ale nečekali, byly kachničky mandarínské. Minule jsme je tu neviděli, takže už jsme mysleli, že jsou pryč. Ale nejdříve jsme zahlédli dva schoulené samečky a kousek dále Kopřivka obecnáve skrytu pařezu těsně u vody další tři samečky, jednu normální a jednu albionotickou samičku. Na chvíli se objevil i párek morčáků malých, který pak elegantně zakroužil ve vzduchu. Pod jezem jsou stále hoholi severní, opět kolem 40 ptáků. A k tomu pět morčáků velkých. Poprvé jsme tu také viděli vysoko nad lesy kroužit jestřába lesního.
 
14. února 2009

středa 11. února 2009

Bernešky na JM

11. února 2009
 
Při cestě z Brna zbyla hodinka času a to stačí právě na rychlou obhlídku v okolí nádrže Nové Mlýny. Mušovská zdrž je kompletně zamrzlá, zatímco sousední Věstonická nádrž zase téměř úplně bez ledu. Kachny jsou roztroušené po hladině, ale v docela malém počtu a daleko od břehu, takže ani nevytahuji stativák. Obdobě vypadá i Novomlýnská zdrž. Tedy až na kachny divoké, tu a tam morčáka velkého, roháče a kormorány nic moc k vidění není. A tak zbývá okolí Drnholce a pokus najít husí hejno. To nedalo velkou práci - bylo na "svém" místě, i když proti poslední návštěvě bylo přece jen méně početné. Část hejna tvořilo poměrně přehledný pruh nedaleko od silnice, o kousek dál pak byl velký shluk. Na prohlížená jsem zvolil ten nejpřehlednější úsek a už za pár okamžiků se v zorném poli dalekohledu mezi husami běločelými objevily dvě bernešky rudokrké. Popásaly a rychle postupovaly s ostatními. Protože řady hus byly řídké, daly se výborně pozorovat. Za pár okamžiků jsme zahlédl další dvojici a pak ještě jednu. Postupně dvojice dorazily k sobě a tak na jednom místě bylo najednou vidět šest těchto krásných ptáků. Takže i pár pokusů fotek přes stativák... 
 11. února 2009 
 



neděle 8. února 2009

Tradiční okruh u Vltavy

8. února 2009
 
O víkendu jsme stihli, stejně jako minulé dny, dvě krátké návštěvy - jedna zastávka v Klecánkách, druhá procházka v Tróji. V Klecánkách se na hladině u přívozu pohupovalo několik racků chechtavých, lysky a kachny divoké a pětice racků bělohlavých. Místo níže pod jezem je stále přechodným domovem hoholů severních - ve dvou skupinkách celkem na 40 jedinců. Spolu s nimi několik morčáků velkých a potápek malých. Na druhé straně od jezu, u ostrůvku, se páslo početné hejno lysek, tu a tam polák chocholačka a polák velký a velká skupina morčáků velkých (8M + 7F). Ovšem ať jsme se dívali sebelíp, vzácní hosté, kachničky mandarínské, po více než dvoutýdenním pobytu zmizely. Škoda. Také trójský usek Vltavy se stává poněkud chudším. Vůbec už nebyli vidět morčáci malí, pouze dvě čírky obecné, zmizeli i hoholi, které jsme tu naposledy viděli v pondělí 2.2. Horní část okupují pouze racci chechtaví, potápky malé a březňačky. Ve střední části stále pobývá velká skupina poláků chocholaček a poláků velkých - odhadem tak na 500 ptáků. Mezi nimi dvě pospávající potápky roháči a čilý sameček poláka malého. Ostrůvek byl obsazen velkým počtem kormoránů velkých (včetně ptáků na stromech zhruba 500 kusů), několika volavkami popelavými a spoustou racků (racci chechtaví, několik racků bělohlavých a jeden racek bouřní).

8. února 2009

neděle 1. února 2009

Trója a Klecánky

Kachny a hvízdák28.1. - 1.2. 2009


Rybníky jsou i nadále zamrzlé, takže se na Vltavě stále můžeme setkat se spoustou vodních ptáků. V tomto týdnu jsme se dvakrát vydali do Klecánek a jednou do Tróji. V Tróji se zdržuje ptactvo stále podobné, i když už ubylo morčáků malých, z nichž jsme objevili jen jednoho samečka i čírek obecných. Stále seČírka obecná tu však zdržují racci chechtaví, bouřní (1 nebo 2 ex.), bělohlaví a zřejmě poprvé se nám tu podařilo objevit dospělého racka stříbřitého. Nechybí ani trojice poláků malých a dvě potápky roháči, hejnko hoholů severních, morčáků velkých, několik potápek malých a velké počty kormoránů, poláků velkých a chocholaček. Zcela nově se nám také ukázal mladý pták nebo samice turpana hnědého, kterou jsme zahlédli mezi chocholačkami, ale po chvilce jsme ji už vůbec nikde v okolí nemohli najít.

Jen o několik kilometrů dál po proudu - v Klecánkách můžeme stále narazit na skupinu kachniček mandarínských, z nichž jsmKachničky mandarínskée ve středu 28.1. viděli 4M + 2 normálně vybarvené F a v neděli 7 M a 2 albinotické F. Těžko odhadnout, kolik jich tady doopravdy je. Společnost jim dělají nepočetná hejnka poláků velkých a chocholaček, potápky malé, kormoráni a (ve středu) 3 - 5 morčáků malých, asi kolem 12 morčáků velkých. Dole pod jezem není snadné přehlédnout přibližně mezi 20 - 30 hoholy severními, v jejichž blízkosti byly ve středu vidět i 3 kopřivky obecné.
 
 1. února 2009

Kachničky mandarínské