sobota 28. ledna 2012

Akce racek šedý

(28. ledna 2012)

Racek šedýPo vyhodnocení včerejšího dne se ukázalo, že racek šedý byl u Karlova mostu do 8:45 a pak se ukázal až po čtvrté hodině. A i další pozorování ukazovala, že místo je využito jako nocležiště. Takže jsme se rozhodli pro druhý pokus hned po ránu. Stejný nápad dostala i řada dalších birdwatchterů z celé republiky, takže jsme se těšili na racka i na přátele. Ráno v osm dorážíme na místo Novotného lávky...stačí první letmý pohled na jez a i přes mlžný opar racek šedý jasně svítí. Než vybalíme stativák doráží k nám Jarda Závora a během několika minut už vidíme další skupinku na nábřeží a jinou na Střeleckém ostrově. Moraváci to opravdu taky na osmou stihli. Racek netečně sedí. Po chvíli popolétl a chvíli se postavil. Pak zase odpočívá. Pozorujeme ho, fotíme klábosíme. OstatněLetovka kdy se zase naskytne podobná příležitost. Ve tři čtvrtě na devět se zvedá a vykružuje do výšky. Jsou krásně vidět jeho světlé letky bez kapky černé. Ve výšce se k němu přidávají racci chechtaví a začínají ho napadat. Racek se přesouvá nad Karlův most a čekáme, že nám zmizí. Pak náhle dělá pár sestupných otoček a průzorem mezi mostními pilíři vidíme jak sedá na hladinu. Na nic nečekáme, balíme věci a hurá na Karlův most. Zatím tu nejsou turisté, takže nepůsobíme nijak podivně. Racek si opravdu sedl na vodu a zdá se, že něco žere. Sedí zhruba ve středu proudu a ten ho žene dál od nás. Říkáme si, že když se krmí, tak neodlétne a vyrážíme k Mánesovu mostu. Těsně než dorazíme, proplul pod pilířem. Teď už ho vidíme zřetelně blíže. Proud ho unáší dál, ale už se dá jít pohodlně po náplavce, takže se po chvíli dostáváme na jeho úroveň a jdeme s ním. Je zhruba už jen na 40 metrů, stativákem jsou vidět všechny detaily. Zjišťujeme, že jeho potravou je mršina racka chechtavého. Pohled na tvar hlavy i jeho agresivní trhání masa dává za pravdu příručkám, kde je popisován jeho útočný vzhled. Po nějaké době ho již proud odnáší dál od břehu k Štefánikovu mostu, a tak sledování ukončujeme. Na místo akorát doráží zbytek výpravy ze Střeleckého ostrova. Racek je už daleko, ale je o čem se bavit a přijde čas i na slivovičku. Mé první hlášení, že letí zpátky nějak zaniklo, na druhé se už i ostatní chopili dalekohledů, ale jen málokdo stihl dobrou letovku, když nás míjel. Odhadujeme, že by se mohl vrátit na své odpočívadlo, takže vyrážíme zpět.

Je to přesně tak, sedá si na jez u Karlova mostu a "usíná´". Ještě pár fotek a pak ho po třech hodinách opouštíme - tenhle čas si vzácný zatoulanec zasloužil. Ostatně dnes stejně jako v předchozích dnech udělal desítkám lidí velkou radost. Loučíme se a věříme, že nebude trvat dlouho a zase se někde potkáme u zajímavého pozorování.
Zdá se, že přílet racka šedého byl velkou událostí i pro média, a tak se objevil nejen v internetových zpravodajích jako třeba na iDnes, ale také ve veřčerních zprávách na Nově - od 14:40. Zde je také zpráva na webu Pražské ornitologie: tady a tady.






pátek 27. ledna 2012

Na Karlově mostě

(27. ledna 2012) 

Husa velkáTento týden měla diskuse na Klubu 300 klíčové téma a tím byl podezřelý "světlý" racek v centru Vltavy. Po opatrných krocích ho objevitel Mirek Jelínek a další specialisti na racky nakonec určili jako racka šedého, což, s přihlédnutím k počtu pouhých pěti pozorování u nás za posledních 70 let, nemohlo nechat žádného milovníka ptáků klidným. A navíc to máme doma. Za prvního většího mrazíku v Praze a krásného slunečního počasí vyrážíme v deset hodin na místo posledních pozorování ke Karlovu mostu. Ale ne vždy se daří jak by si člověk představoval. Racek šedý tu nebyl a ani se v následující hodině a půl neukázal. Ale říkáme si, že není všem dnům konec. I tak bylo co sledovat. Na Potápka malájezu, hladině i přilehlých vlnolamech jsou stovky racků chechtavých, některým se již černají hlavičky. Pak asi deset racků bouřních různého stáří a šest racků bělohlavých. Na jezu se sluní kormoráni velcí. Podél hráze je spousty březňaček - a s nimi jedna melanická forma, jeden kačer s bílou náprsenkou a jedna kachna domácí. Po naplaveninách běhají slípky zelenonohé a v okolí se potápí asi šestice potápek malých. Kousek dál u Střeleckého ostrova se spolu s Kavka obecnákachnami krmí jedna osamocená husa velká. A nedalekou plave sameček hvízdáka eurasijského. Místa v centru jsou intenzivně krmena- v tom okamžiku se na pečivo vrhají ve vzduchu desítky racků, co spadne na hladinu likvidují hejna kachen a chodník dokonale dočistí holubi a velmi četné a nebojácné kavky obecné. Hodina a půl v mrazu je přesně akorát, aby člověk začal pomýšlet na návrat. Doma už jen připojíme poznámku pro ostatní, že dnes dopoledne se racek šedý nekonal...



čtvrtek 26. ledna 2012

Konečně kachničky

(26. ledna 2012)

Už je to dost dlouho, kdy jsme naposledy byli v Klecánkách. Naše návštěvy během listopadu a prosince byly zaměřeny na zjištění přítomnosti kachniček mandarínských. Protože je tu už sledujeme pátou zimu, je na místě se domnívat, že by se pomalu mohlo jednat o tradiční zimoviště. V roce 2008 tu zimovalo dokonce sedmnáct jedinců. Ale letošní zimu měly zpoždění. Důvodem je nejspíš teplé počasí. Ale zima právě přichází a skutečně se tu objevili dva samečci kachniček mandarínských. Doufáme, že to je jen předvoj a že se dočkáme dalších včetně naší oblíbené albinotické samičky. Spolu s mini tu bylo několik morčáků velkých (3M a 4F), něco kolem stovky kachen divokých (jedna melanická forma), lysky, kormoráni a samička poláka chocholačky se značkou na zobáku. Kromě Klecánek ještě zajíždím k Větrušicím. Káňata rousná tu však nebyla. Jen ta lesní, z nichž dvě překvapivě nebojácná na lovu u silnice. A pak už jen dvě volavky popelavé a hejnko asi třiceti stehlíků obecných.

 






pátek 6. ledna 2012

Birdwatching 2012

(3. a 6. ledna 2012) 

Kalendář se překulil no nového roku a začíná další sezóna. Zase budeme cestovat za ptáky, znovu hledat zajímavosti i nové druhy, ale také se těšit z druhů běžných. Je to vždy podobné, ale pojí se s tím také vždy nová očekávání a chuť. Začínáme cestou k jezeru u Mlékojed. Kachny jsou docela daleko od břehu. Jsou tu březňačky, hojně chocholaček (150), poláci velcí (20), na dvě stovky lysek a hlavně dvojice turpanů hnědých. Moc z nich vidět není, hlavu mají pod křídlem a odpočívají. Už se stmívá, přemýšlíme kam dál. Nakonec se popojíždíme k jezeru u Lhoty. Cestou zastavujeme u pole, kde je na zemi i na drátech hejno vran - stovka vran šedých a asi 30 černých. Dalším hejnem jsou drozdi kvíčaly. Před vjezdem k jezeru v dálce zahlédneme ukázkově se třepající káni rousnou. Na jezeře jsou kachny, poláci i lysky. S nimi tři potápky roháči. Pak si všímáme jednoho, který zápasí s rybou. A ukazuje se, že je to potápka rudokrká.


Za tři dny bereme pejska a jdeme se podívat na rybníčky do Stromovky. Je tu opět spousta ptáků. U břehu se nechávají krmit kachny divoké a lysky. Na břehu jim sekundují slípky zelenonohé (cca 20). Opět tu vidíme oba samečky hvízdáka eurazijského a jednu samičku. A také samečka kopřivky obecné. Ten samý den ještě projíždíme kolem Větrušic, kde máme možnost chvíli pozorovat třepotání a lov dvojice kání rousných. Klecánky jsou "mrtvé" - jen tři kormoráni a morčák velký. Po kachničkách ani stopy.